Meditatie loslaten

meditatie

Ik mediteer van tijd tot tijd en heb in de loop der jaren gefaald. Toen ik voor het eerst begon zou ik gaan voor een meditatie retraite. Toen ik daar was kreeg ik te horen dat ik dat niet kon doen, het was om contact te willen maken met je hoger bewustzijn. Ik dacht daarover na en kwam tot de conclusie dat ik een beetje een genie was om dat te geloven. Ik had enkele meditatieleraren die me vertelden dat ik niet kon mediteren terwijl de persoon bij hen was omdat er iets spiritueels aan het pad is. Ik wilde niet eten of drinken of iets anders doen, maar had toch de bereidheid om in verbinding te zijn en me te concentreren. Aan het einde van mijn retraite en het einde van mijn werkcontact met mijn leraren, moest ik de retraite afbreken en zeggen dat het mijn tijd niet meer was Relatie mediation .

Ik kwam tot de conclusie dat hun mening over de meditatie verkeerd was. Ik heb vaak gedacht: als ik dat niet kan doen, wat kan ik dan wel doen? Ik ging weer mediteren en toen ik dat deed kwam het weer terug. De techniek die ik gebruik wanneer ik zit en mijn ego loslaat is een ontspanningstechniek waarbij ik mij afvraag ‘is dit het moment van ‘mijn’ Albert Einstein?’ We denken dat we een stap-voor-stap programma kunnen geven dat je moet volgen of een techniek die je moet gebruiken. Dat is de verkeerde manier om het te doen. Hoewel dit de eerste keer is dat ik het probeer, is het een feit dat de eerste stap voor de volledige meditatie-ervaring het tot rust brengen van je geest is. Willekeurige gedachten, ego-gebabbel en de taal in ons hoofd, kunnen ons in feite gevangen houden in dwangmatige en verslavende patronen en ervoor zorgen dat we ‘kennismaken’ met de stemmen van het verleden en de zorgen van de toekomst.

Het kan enige tijd duren voordat je ego of identiteit begint op te lossen en je daadwerkelijk de staat van bewustzijn of bewustwording bereikt waarin je jezelf leert kennen. Het kan gebeuren zonder veel meditatie-ervaringen te hebben. Ik hou van de gedachte dat we geschapen zijn om in het NU te leven. Dit is het moment dat je in je eigen huid begint te kruipen. Het is de gedachte dat je ‘dit’ bent zonder het lichaam, zoals ik ‘dit’ ben zonder het lichaam, maar ik sta los van mijn lichaam. Sta jezelf toe om meer bewust te worden dat je niet dit geest-lichaam bent. Kijk dan hoe de gedachten komen en laat ze gaan. Laat ze voorbij zwemmen en stop dan. Kijk alleen naar wat er is. Kijk gewoon.

Stop met denken dat je dingen moet controleren. Het is onmogelijk om iets te controleren. Het is een echte illusie, een suggestie om je te beschermen tegen iets dat gebeurt. Wat denk je dat je aan het doen bent? Als er iets gebeurt, dan gebeurt dat zonder dat je er controle over hebt. Het is zonder de controle van je stemming, je gedachten, alle begeleidende gedachten of bewustzijn. Het gebeurt zonder tussenkomst van je bewustzijn.

Als je eindelijk de controle loslaat, zul je je ontspannen omdat je helemaal niets meer nodig hebt. Dan krijg je een glimp te zien van het lege bewustzijn van wie je zou kunnen zijn. Je kunt een glimp opvangen van wie je bent door naar de gedachten te ‘kijken’. Het is bijna een mystieke ervaring. Bovenaan je andere gedachten zullen de verhalen staan die je al een tijdje vertelt. In dit bewustzijn is er geen probleem of discussie. In dit bewustzijn is er geen oordeel. In dit bewustzijn is er geen afscheiding.

Dit zijn de verhalen die je opzettelijk hebben laten ‘denken’ dat zij de echte jij zijn. Kijk naar alle gedachten die je achtergrondruis zijn geweest. Zij zijn niet wie jij bent! Maar omdat ze zo comfortabel aanvoelen, zijn ze belangrijk voor je om de ervaring van ‘dit’ bewustzijn te blijven hebben. Begin het proces van het loslaten van het luisteren naar die dramaverhalen. Het is niet wie je bent! Het is je ego. Sta jezelf toe om meer en meer bewust te worden dat je gedachten tot je ego behoren. Ze bestaan uit gedachten die je je soms niet eens herinnert. Dit is de plaats van ware vrijheid.

Een aangeboren natuur worden is de eenheid die we allemaal zijn. Wanneer we de Joneses en de Smiths, je moeder en vader, onze maatschappij, loslaten, wordt ons vrede, absolute veiligheid en tevredenheid geboden. Het geheim van spiritueel leven ligt in het loslaten van alle dingen die ons hiervan scheiden. Bij het zoeken naar ware vriendschappen hebben we hun tegendeel gevonden, en een uitnodiging tot de wereld van spiritualiteit. We zijn allemaal zo druk bezig met onze eigen gedachten dat we geen tijd hebben om die van onszelf volledig te begrijpen. Als we onze eigen innerlijke soldaten moeten herkennen die in actie komen, moeten we proberen onze geest tot rust te brengen.

Meditatie is een techniek om onszelf te ‘kennen’. Het proces is een poging om te begrijpen wie we zijn op het moment dat we er zijn. We kunnen ons dan verbinden met onze diepe innerlijke greep van het universele bewustzijn. Als we ideeën over het ene of het andere bewustzijn loslaten, worden we ons bewust van de innerlijke ruimte. Waar er alleen eenheid is.