Wat is een CT

Hoewel een elementaire biometrische beoordeling meestal niet veel onthult, is het toch interessant te zien wat er met het lichaam aan de hand is en wat er van buitenaf gezien kan worden. De scanner kan niet zien, horen of voelen, hij gebruikt echter driedimensionale informatie om een beeld te schetsen van wat er op dat moment in het lichaam gebeurt. De bio-impedantietechniek maakt gebruik van curven om de elektrische weerstand te meten (voor deze test zijn ionen en oplaadbare batterijen nodig). Er worden sensoren op het lichaam geplaatst en de informatie wordt verzameld door een computer, die de informatie via een satelliet doorstuurt naar een controlekamer waar de resultaten worden gecontroleerd.

De reden waarom deze test zo interessant is, is dat hij problemen kan opsporen die met röntgenstralen, MRI’s, body scan of een andere scanmethode niet kunnen worden opgespoord. Dit type test kan bijvoorbeeld worden gebruikt om afwijkingen zoals kanker of coronaire hartziekte op te sporen. De voordelen zijn dat problemen kunnen worden opgespoord nog voordat ze met het blote oog waarneembaar zijn.

Welke problemen kan deze test opsporen?

Dit type test is ideaal voor het opsporen van mogelijke problemen in de werking van het spijsverteringskanaal, de parenchymweefsels, het hartritme, de elasticiteit van de longen, het zweten, de belasting met pathogenen, de doorlaatbaarheid van de darmen, en de terugkeer van de afvalmodus.

Waar bereidt het lichaam zich op voor?

Het lichaam bereidt zich voor op veel verschillende dingen, zoals de terugkeer van de afvalstoffen en de opslag van overtollige warmte. De test stelt de cliënt in staat de belangrijke vragen te stellen die betrekking hebben op het begin van deze processen.

Hoe kan deze test als screeningsinstrument worden gebruikt?

Er zijn veel situaties waarin dit type onderzoek informatie oplevert waarmee snel beslissingen kunnen worden genomen. Zoals we al eerder zeiden, zijn MRI’s goed in het produceren van zeer gedetailleerde beelden, maar het kan niet nodig zijn om al die informatie te krijgen alleen maar om te beslissen of u behandeling nodig heeft of niet. In dat geval kan dit eenvoudige screeningsproces een waardevol hulpmiddel blijken te zijn bij de besluitvorming, vooral wanneer medische aandacht relatief ver te zoeken is.

Wat is de hersteltijd?

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden over een scan is dat het geen wondermiddel is om problemen te diagnosticeren. Dat betekent dat geen enkele test een ziekte kan genezen. Voor de ziekten en aandoeningen die met dit soort test kunnen worden gediagnosticeerd, is meestal een volledige herstelperiode nodig. In sommige gevallen kunnen de resultaten wijzen op het begin van een ziekte, maar er kan niet worden gegarandeerd dat ze het hele verhaal vertellen.

Wat kan deze test nog meer vertellen?

Deze test kan je niet vertellen hoe je toekomst eruit zal zien. Het is bijvoorbeeld geen visustest. Een CT-scan geeft informatie en advies over wat de toekomst zou kunnen brengen. Het kan een arts bijvoorbeeld vertellen wat hij moet doen om de kwaliteit van het leven van een patiënt te verbeteren en wat hij moet vermijden. Hij kan ook aangeven hoe goed de bloedsomloop van een persoon functioneert.

 

Hoe kan dit het best worden gebruikt?

Het kan worden gebruikt om informatie aan te vullen die u al hebt, zoals welke beeldvormende onderzoeken voor u beschikbaar zijn en waar elk onderzoek u mee kan helpen. Het kan ook worden gebruikt om u voor te bereiden op beeldvormend onderzoek dat u misschien moet ondergaan.

Conclusie

Er zijn talrijke redenen om een CT-scan te laten maken. Elke reden kan een specifiek doel dienen. Voor degenen die een CT-scan overwegen, is het belangrijk om met een medisch deskundige te praten over alle risico’sen voordelen van een CT-scan. Er zullen vragen worden gesteld over de procedure, de risico’s, en welke keuze u eventueel moet maken.

Lees meer:
Vitaliteit scan